Varför sker missfall?

Missfall är väldigt vanligt och orsakerna är många. Det är dock svårt att se vad ett enskilt missfall beror på. Det är först efter tre missfall som en utredning sker.


missfall

Kromosomfel

Kromosomfel är den vanligaste orsaken till missfall. Har kvinnan nått en viss ålder ökar risken för missfall något eftersom att kromosomavvikelser oftare förekommer vid stigande ålder.

Missfall orsakade av kromosomavvikelser hos fostret sker tidigare i graviditeten.

Livmodern, moderkakan eller livmoderhalsen kan vara defekt

Andra orsaker till missfall som inte har med kromosomavvikelser att göra kan vara en svaghet i livmodertappen.  Detta problem kan leda till sena missfall, men som ibland kan förhindras genom ett band runt livmodertappen.

Andra defekter som kan leda till missfall kan vara myom (muskelknutor, läs mer…) men det är en ovanlig anledning.

Infektion

Missfall kan bero på en infektion i kvinnans kropp. Oftast skyddar moderkakan fostret mot dessa infektioner men ibland infektionen även drabba barnet.

Infektioner som i värsta fall kan leda till missfall är röda hund, listeriabakterien, toxoplasmos och täta febersjukdomar.

Mediciner

Vissa mediciner kan ge missbildningar på fostret som kan leda till missfall.

Fostervattenprov

Fostervattenprov kan orsaka missfall. Detta eftersom det lilla hål på fosterhinnorna som provet orsakar kan börja läcka fostervatten.

Utomkvedshavandeskap

Om det befruktade ägget sätter sig utanför livmodern måste graviditeten avslutas. Ibland avslutar kroppen graviditeten själv genom ett missfall, men annars måste du få hjälp med en abort. Ett ägg utanför livmodern kan aldrig bli ett barn.

Folsyrabrist

Brist på folsyra kan orsaka skador på fostret, så som ryggmärgsbråck och missfall.

Rökning, alkohol och narkotika

Rökning, alkohol och narkotika skadar fostret vilket kan leda till missbildningar och missfall.