Missfall statistik

80 procent av alla missfall sker innan vecka 12. Om fostret har ett konstaterat hjärtljud vid vecka 6 är chansen väldigt stor att det klarar sig förbi dessa 12 veckor.


Många vet inte att de ens har varit gravida

Missfall statistik

Många missfall sker väldigt tidigt och utan att kvinnan ens vet om att hon har varit gravid. Därför är det svårt att veta exakt hur många missfall som sker.

De flesta missfall sker innan vecka 12

De siffror som finns är att ungefär 15  procent av alla kända graviditeten slutar med missfall. 80 procent av dessa sker innan graviditetsvecka 12. Sker ett missfall efter vecka 16 så kallas det för ett sent missfall.

Om fostret har hjärtslag minskar risken

Om det har konstaterats ett hjärtljud vid vecka 6 så minskar risken för missfall betydligt. Enligt studier så är risken för missfall bara 1,6 procent om det hörs hjärtljud vid vecka 6 och om graviditeten i övrigt är normal.

Hjärtljud vid vecka 6 kan konstateras med hjälp av tidiga ultraljud och vänder sig främst till de som har drabbats av många missfall eller som blivit gravida genom provrörsbefruktning (IVF).

Risken ökar med åldern

Risken för missfall ökar med ålder. Missfallstatistiken är dubbelt så stor hos kvinnor som är fyrtio år än kvinnor som är tjugo år.