Efter ett missfall

Efter ett missfall kan det dyka upp oändligt många frågor. När kan jag bli gravid igen? Varför gjordes ingen utredning och varför kommer jag inte över det?


Efter ett missfall – vad händer?

efter missfallVad som händer efter ett missfall beror lite på hur långt in i graviditeten som missfallet skedde. Är det ett tidigt missfall som är allra vanligast brukar det inte hända så mycket efter.

Men eftersom att tidiga missfall räknas upp till vecka 12 kan det ibland behövas en skrapning för att resterna av livmodern ska komma ut.

Däremot händer ofta tidiga missfall så pass tidigt att det kanske inte ens märks. Skulle du veta om din graviditet i ett tidigt skede och sedan få en kraftig blödning, alltså ett missfall brukar inte sjukvården göra någonting. Det är så vanligt att du förmodligen inte ens får en tröstande blick från läkaren.

Utredning

Många kvinnor kan undra varför det inte görs någon utredning om orsaken till missfallet.

Faktum är att missfall är en naturlig del av att skaffa barn om det bara händer en enstaka gång. Skulle däremot en kvinna få missfall tre gånger efter varandra inleder man i regel en utredning om vad orsaken till att kvinnan inte kan behålla fostret beror på.

När kan jag bli gravid igen?

En vanlig fråga som dyker upp i samband med ett missfall är när kroppen kan bli gravid igen. På den frågan svarar de allra flesta att du bör vänta på en normal menstruation innan du försöker bli gravid igen. På så vis hinner kroppen återhämta sig från missfallet.

Att få menstruation efter ett missfall kan däremot ta tid, det är med andra ord inte säkert att mensen kommer igång och fungerar normalt på en gång.

Behöva prata med någon

Missfall kan leda till starka känslor av sorg, tomhet och förlust. Både mannen och kvinnan kan ibland behöva hjälp från en psykolog eller terapeut.